Karahan, TÜİK’i kurtarmak isterken gerçeği itiraf etti: İkinci iş arayanların sayısı artmış

TCMB Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Değerlendirmelerde Bulundu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ekonomiye dair önemli açıklamalarda bulundu ve milletvekillerinin sorularını cevapladı.

Özellikle Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi işsizlik oranı ile geniş tanımlı işsizlik oranının arasındaki farklılığın nedenlerini vekiller sordu. Karahan, geniş tanımlı işsizliğin neden resmi işsizlik oranından farklı hareket ettiğine dair iki popüler görüş olduğunu belirtti.

“Bunlardan ilki, iş bulamayacağına inanan insanların umutsuzluğa kapılarak iş aramayı bırakması; ikincisi ise yarı zamanlı çalışan ama tam zamanlı iş arayan ve mevcut işlerinden memnun olmayan kişilerin artması” diyen Karahan, geniş tanımlı işsizliğin yalnızca umutsuz insanlardan veya yarı zamanlı çalışanlardan kaynaklanmadığının altını çizdi.

Karahan, geniş tanımlı işsizlik kavramının, sadece iş arayan farklı işlerde istihdam arayan tam zamanlı çalışanları da içerdiğini ve bu kişilerin %60’ının zaten tam zamanlı çalıştığını vurgulayarak, “Bu durum, salgın sırasında çalışma koşullarının değiştirilmesine yönelik bir talebin bir yansımasıdır” dedi.

Ayrıca, haftada 40 saatten fazla çalışmak isteyenlerin oranının artış gösterdiğini ve yarı zamanlı çalışanlarla sınırlı olmadığını ifade eden Karahan, “Bu durum, farklı işlerde çalışmak isteyenlerin sadece yarı zamanlı olanlar değil, diğerlerini de kapsadığını gösteriyor” şeklinde konuştu.

Geniş Tanımlı İşsizlik Verileri

Geniş tanımlı işsizlik oranlarının resmi işsizlik verilerinden daha yüksek olduğunu belirten Karahan, TÜİK verilerine göre mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranının %8,7 iken geniş tanımlı işsizlik oranının %26,7 olduğunu açıkladı. Bu verilerle işsizlik oranının 12 yılın en düşük seviyesine gerilerken, geniş tanımlı işsizliğin zirve yaptığı görüldü.

2025 yılı verilerine bakıldığında ise, işsizlik oranının ocak ayında %8,4, geniş tanımlı işsizlik oranının ise %28,1 olduğu belirlendi. Şubat ayında ise bu oranlar sırasıyla %8,2 ve %28,4 olarak gerçekleşti. Mart 2025 itibariyle ise işsizlik oranı %7,9 seviyesindeyken geniş tanımlı işsizlik %28,8 olarak kaydedildi.

Related Posts

EPDK doğal gazda temmuz tarifesini açıkladı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğal gaz toptan satış fiyatlarında bütçe hedefleri doğrultusunda değişikliğe gidildiğini bildirdi.

Taşıt kredisinde tablo güncellendi… Araç sahibi olmak isteyenler dikkat!

Araba alabilmek mevcut yaşam koşullar sebebiyle araba sahibi olmak da vatandaşların ihtiyaçlarından biri haline geldi ancak değişen ekonomik dengeler sebebiyle birikiminizle araba veya ev alabilmek neredeyse imkansız hale geldi. Bu nedenle …

Gıda fiyatları koptu gidiyor: Slovenya’da yıllık enflasyon ivmelendi

Slovenya’da 2025 Haziran’ı itibarıyla yıllık enflasyon oranı, bir önceki ay kaydedilen yüzde 1,8 seviyesinden yüzde 2,2’ye yükseldi. Bu artışta, özellikle gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarındaki keskin yükseliş belirleyici oldu. Gıda ve alkolsüz …

Milyarlarca lira dağıtacaklar: Tarih belli oldu

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin Temmuz ve Ağustos 2025 dönemine ait nakit temettü ödeme takvimi belli oldu. Hisse sahiplerine temettü ödemesi yapacak 30’dan fazla şirket arasında Astor Enerji, Enerya, Vestel Beyaz Eşya, İskenderun Demir ve …

Kamu harcamalarına yapay zekalı denetim! Bakan Şimşek: Mali disiplini daha da güçlendireceğiz

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamu harcamalarında tasarruf tedbirlerinin izlenmesi amacıyla “Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi”ni devreye aldı.

Finansal İstikrar Komitesi Toplantısı gerçekleştirildi

Finansal İstikrar Komitesi, jeopolitik gerginliklerin azalmasıyla makro finansal istikrarın daha da güçleneceğini bildirdi.