Evdeki en sinsi mikrop yuvası! Klozetten 75 kat daha kirli, salonda baş köşede duruyor

Kanepeler Evdeki En Büyük Mikrop Kaynağı Olabilir

Birçok insan genellikle evlerinin en kirli bölümünün banyo veya tuvalet olduğunu düşünür. Ancak bilim insanları, tuvaletin tertemiz görünebileceği başka bir mikrop yuvasının bulunduğunu belirtiyor.

Melbec Mikrobiyoloji ve Kanepe Kulübü tarafından gerçekleştirilen araştırma, kanepelerin evdeki en büyük mikrop yuvalarından biri olduğunu ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için daha riskli olabileceği belirtiliyor.

Yapılan araştırmada, kanepelerin 100 santimetrekaresinde ortalama 508.883 bakteri barındırdığı ortaya çıktı. Bu bakteriler genellikle ölü deri hücreleri ve yiyecek artıklarıyla ilişkilendiriliyor.

Araştırmada, kanepelerde maya, küf ve çeşitli enfeksiyonlara yol açabilecek maddelerin yanı sıra E. coli bakterisinin varlığı da tespit edildi.

Araştırmacılar, evinde iki kedi olanların kanepelerinin en kirli olduğunu belirlerken, köpek sahiplerinin kanepelerinin ikinci sırada yer aldığını ortaya koydu. En temiz kanepenin ise küçük çocuklu bir aileye ait olduğu ancak bu bile tuvalet oturağından daha kirli olduğu belirlendi.

Çalışma, kanepelerin yanı sıra diğer ev eşyalarında da bakterilere rastlandığını ortaya koydu. Bu nedenle uzmanlar, kanepelerin günlük silinmesi gerektiğini belirtiyor.

Sofa Club’ın İç Mekan Uzmanı Monika Puccio, kanepelerin evde en çok kullanılan mobilyalardan olduğunu ve bakteri üremesini artıran birçok faktöre maruz kaldığını belirtti. Puccio, kanepelerdeki mikropları azaltmanın yolları hakkında da önerilerde bulundu.

Uzmanlar, kanepelerdeki mikropları azaltmak için düzenli temizliğin önemli olduğunu, karbonat kullanarak derin temizlik yapılmasının faydalı olabileceğini belirtiyor.

Related Posts

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedir, yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Prof.Dr. Mete Güngör, yaş ilerledikçe yumurtalık kanseri görülme riskinin arttığını söyledi. 

Yumurtalık kanseri sinsice ilerliyor! İhmale gelmez 9 önemli belirtisi var

Sinsice ilerlediğinden genellikle tanısı ileri evrede konulan yumurtalık kanserinin görülme sıklığı son yıllarda giderek yaygınlaşıyor. Yumurtalık kanserinin her yaşta görülebildiğini, ancak günümüzde gençlerde de sık rastlandığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, ihmale gelmez bazı belirtileri sıraladı.

Türkiye’de Her 1000 Ölümden 3’ü Astım Kaynaklı!

Astım kronik bir akciğer hastalığı. Dünya Astım Günü nedeniyle Türk TORAKS Derneği önemli bir açıklama yaptı.