2 B arazisi olan herkesi ilgilendiriyor: 5 milyon kişiye tapu verilecek! 6 SORU 6 CEVAP

Bakan Murat Kurum, 2B Alanları Tapu Sahiplerine Teslim Etmeye Hazırlanıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, 2B alanlarının mülkiyet haklarının belirlenerek tapuların hak sahiplerine teslim edileceğini duyurdu. Bu çalışma yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiriyor ve bu yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

AA muhabiri, Bakanlık verilerinden derlediği bilgilerle 2B alanlarının mülkiyet haklarının belirlenmesiyle ilgili merak edilen soruları 6 madde halinde ele aldı.

1- 2B Alanı Nedir?

6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2/B maddesi gereği, 31 Aralık 1981 tarihinden önce orman niteliğini kaybetmiş araziler 2B alanı olarak adlandırılıyor. Bu alanlar, uzun yıllardır vatandaşlar tarafından kullanılan ve orman vasfını yitirmiş arazilerdir.

2- Tapu Sürecinden Kimler Yararlanacak?

Orman vasfını yitirmiş arazileri kullanan ve tapularını bekleyen yaklaşık 5 milyon kişiyi kapsayan bir uygulamadır.

3- 2B Alanları Nasıl Tescil Edilir?

Orman Kadastro Komisyonları tarafından orman dışına çıkarılan bu araziler, Hazine adına tescil edilir. Fiili kullanım durumu dikkate alınarak yapılan kadastro çalışmalarında üzerindeki yapı ve tesislerin kime ait olduğu belirtilir.

4- Uygulama Ormanları Tehlikeye Atar mı?

Bu çalışma, mevcut orman varlığına zarar vermez. Zaten kullanılan atıl alanlara dokunulmayacak ve ormanları imara açık hale getirmeyecek.

5- Düzenlemeden Yararlanmak İsteyenler Ne Yapmalı?

Kadastro çalışmaları tamamlandıktan ve araziler Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından devredildikten sonra vatandaşların Milli Emlak Genel Müdürlüğüne başvurması gerekmektedir.

6- Hangi İller Daha Çok Yararlanacak?

Ankara, Aydın, İzmir, Manisa, Antalya, Samsun, Adana ve Mersin gibi iller, 2B arazileri kullanım kadastro çalışmalarının en yoğun şekilde yapıldığı iller arasında yer alıyor.

Related Posts

Taşıt kredisinde tablo güncellendi… Araç sahibi olmak isteyenler dikkat!

Araba alabilmek mevcut yaşam koşullar sebebiyle araba sahibi olmak da vatandaşların ihtiyaçlarından biri haline geldi ancak değişen ekonomik dengeler sebebiyle birikiminizle araba veya ev alabilmek neredeyse imkansız hale geldi. Bu nedenle …

Gıda fiyatları koptu gidiyor: Slovenya’da yıllık enflasyon ivmelendi

Slovenya’da 2025 Haziran’ı itibarıyla yıllık enflasyon oranı, bir önceki ay kaydedilen yüzde 1,8 seviyesinden yüzde 2,2’ye yükseldi. Bu artışta, özellikle gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarındaki keskin yükseliş belirleyici oldu. Gıda ve alkolsüz …

Milyarlarca lira dağıtacaklar: Tarih belli oldu

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin Temmuz ve Ağustos 2025 dönemine ait nakit temettü ödeme takvimi belli oldu. Hisse sahiplerine temettü ödemesi yapacak 30’dan fazla şirket arasında Astor Enerji, Enerya, Vestel Beyaz Eşya, İskenderun Demir ve …

Kamu harcamalarına yapay zekalı denetim! Bakan Şimşek: Mali disiplini daha da güçlendireceğiz

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamu harcamalarında tasarruf tedbirlerinin izlenmesi amacıyla “Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi”ni devreye aldı.

Finansal İstikrar Komitesi Toplantısı gerçekleştirildi

Finansal İstikrar Komitesi, jeopolitik gerginliklerin azalmasıyla makro finansal istikrarın daha da güçleneceğini bildirdi.

KKM’de düşüş devam ediyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 20 Haziran 2025 haftasına ilişkin verilerine göre, bu hesapların toplam büyüklüğü bir haftada 7 milyar TL azalarak 559,3 milyar TL’ye geriledi. GERİLEME 7 MİLYAR TL 2023’ün ikinci yarısından itibaren …