‘Sarı sayfa’ krizi: Yüksek ilan ücretleri kiralara yansıyor

Konut Sektöründe Danışmanlar İlan Ücretleri konusunda Endişeli

Kiracı ve ev sahipleri arasındaki sorunlara bir yenisinin eklendiği konut sektöründe, emlak danışmanları artan ilan ücretlerine tepki gösteriyor. Geçtiğimiz yıllarda 200 ilan için 4.500 TL ödeyen danışmanlar, bugün aynı hizmet için 100 bin TL’ye kadar ödeme yapmak zorunda kalabiliyor. Bu durum karşısında seslerini yükselten danışmanlar, ticaret bakanlığı ve rekabet kurumuna yaklaşık 10.000 şikayet ilettiği belirtiliyor.

Danışmanlar, ilan ücretlerindeki artışın makul seviyelere çekilmesini talep ederken, 2023 yılında sektördeki en büyük ilan platformuna 40,1 milyon TL ceza uygulayan Rekabet Kurulu da bu konuda adımlar atmıştı.

İlanlar için Talep Edilen Ücretler Artık Uçuk Seviyede

Haber Global’ın aktardığına göre, yeni düzenlemelerle tekelleşmenin önüne geçilmesi ve vatandaşın daha adil ve ekonomik şartlarda ilan verebilmesi için adımlar atılıyor. ‘Sarı Sayfa’ olarak bilinen ilan siteleri, artık ilan başına 3.000 TL talep ederken, bu yüksek maliyetler ev sahipleri tarafından kiracılara yansıtılıyor. Bu da kiraların yükselmesine ve taraflar arasında mağduriyet yaşanmasına neden olabiliyor.

Emlak Danışmanlarından Fiyat Düşüşü Beklentisi

Tüm Emlak Danışmanları Birliği Başkanı Hakan Akçam, emlak danışmanlarının ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, ilan sitelerindeki fiyatların düşürülmesi gerektiğini vurguladı. Binlerce şikayete rağmen Ticaret Bakanlığı’nın bu konuda sessiz kaldığını belirten Akçam, hızlı bir çözüm için yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini dile getirdi.

Akçam ayrıca, emlak danışmanlarının haklarının korunması için acil önlemler alınması gerektiğini de hatırlattı.

Şikayetler Yıllardır Devam Ediyor

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan da ilan sektöründeki durumu değerlendirerek, ticaret bakanlığı ile konuyu görüştüklerini ifade etti. Taylan, ilan sitelerinin keyfi fiyat artışlarına dikkat çekerek, ilan ücretlerinin belirli standartlara oturtulması gerektiğini savundu. Aksi halde, bu durumun vatandaşlar ve emlak danışmanlarını olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.

Taylan, gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve bu durumun ilanlara yansıyan maliyetleri artırdığını dile getirerek, ilan sektöründe fiyat kontrolünün sağlanması gerektiğini belirtti.

Related Posts

EPDK doğal gazda temmuz tarifesini açıkladı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğal gaz toptan satış fiyatlarında bütçe hedefleri doğrultusunda değişikliğe gidildiğini bildirdi.

Taşıt kredisinde tablo güncellendi… Araç sahibi olmak isteyenler dikkat!

Araba alabilmek mevcut yaşam koşullar sebebiyle araba sahibi olmak da vatandaşların ihtiyaçlarından biri haline geldi ancak değişen ekonomik dengeler sebebiyle birikiminizle araba veya ev alabilmek neredeyse imkansız hale geldi. Bu nedenle …

Gıda fiyatları koptu gidiyor: Slovenya’da yıllık enflasyon ivmelendi

Slovenya’da 2025 Haziran’ı itibarıyla yıllık enflasyon oranı, bir önceki ay kaydedilen yüzde 1,8 seviyesinden yüzde 2,2’ye yükseldi. Bu artışta, özellikle gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarındaki keskin yükseliş belirleyici oldu. Gıda ve alkolsüz …

Milyarlarca lira dağıtacaklar: Tarih belli oldu

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin Temmuz ve Ağustos 2025 dönemine ait nakit temettü ödeme takvimi belli oldu. Hisse sahiplerine temettü ödemesi yapacak 30’dan fazla şirket arasında Astor Enerji, Enerya, Vestel Beyaz Eşya, İskenderun Demir ve …

Kamu harcamalarına yapay zekalı denetim! Bakan Şimşek: Mali disiplini daha da güçlendireceğiz

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamu harcamalarında tasarruf tedbirlerinin izlenmesi amacıyla “Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi”ni devreye aldı.

Finansal İstikrar Komitesi Toplantısı gerçekleştirildi

Finansal İstikrar Komitesi, jeopolitik gerginliklerin azalmasıyla makro finansal istikrarın daha da güçleneceğini bildirdi.