DSİ: HES’lerden 41 milyon tonluk karbon azaltımı sağlandı




DSİ’nin Çevre Dostu Adımlarıyla 41 Milyon Ton Karbon Azaltımı

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin su kaynaklarını korumanın yanı sıra iklim krizine karşı da önemli bir mücadele yürütüyor. DSİ, hidroelektrik santrallerden güneş enerji santrallerine, arazi toplulaştırmadan atık su arıtımına kadar pek çok alanda çalışmalar yürüterek, atmosfere sera gazı salınımının azaltılmasına katkı sağlıyor.

DSİ’nin çevreci adımlarından biri olan hidroelektrik santraller, enerji üretiminde çevre dostu kaynaklara yönelik bir adım olarak öne çıkıyor. Atık üretmeyen ve karbon salımı yapmayan bu santraller, 2024 yılında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının %21,5’ini karşılayarak 41 milyon ton karbondioksit salımını engelledi.

Günümüzde DSİ ve özel sektör tarafından inşa edilen hidroelektrik santraller, ülkemizin toplam elektrik kurulu gücünün yaklaşık %28’ini oluşturarak toplam kurulu gücü 32 bin 440 MW’a ulaşıyor.




DSİ’nin GES’lerle Çevreye Duyarlı Hizmeti

DSİ, terfili sulamaların enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa ettiği karasal ve yüzer GES’lerle de sera gazı salınımlarının azalmasına katkı sağlıyor. 2024 yılında Keban Barajı’nda Türkiye’nin ilk yüzer GES’i devreye alınırken, Gaziantep, Adıyaman, Tunceli, Elazığ ve Afyonkarahisar’da karasal GES’ler hizmete girdi. 2025 yılı itibarıyla 150 MW’lik yüzer GES kapasitesinin daha sisteme dahil edilmesi planlanıyor.

Kuraklık tehdidine karşı suyun depolanması önem taşıyor. DSİ, 2024 yılı sonuna kadar 183,4 milyar metreküp suyu biriktirebilme kapasitesine sahip 1802 su depolama tesisini hizmete aldı. Bu su kütlesi, belirli il toprakları üzerinde 2 metre derinliğinde bir göl oluşturabilecek büyüklükte.

DSİ’nin çevre dostu adımlarından biri de atık su arıtımı tesisleriyle suyun tekrar kullanılabilir hale getirilmesi. Afyonkarahisar’da 2024 yılında devreye alınan Türkiye’nin en büyük atık su sulama tesisiyle 9.050 dekar tarım arazisi arıtılmış sularla sulanıyor, çevre kirliliği önlendiği gibi alternatif su kaynakları da yaratılıyor.

Yeraltı sularının korunması ve desteklenmesi amacıyla 145 yeraltı barajı ve suni besleme tesisi inşa eden DSİ, 41 bin dekar alanı sulamaya açarak 21,5 milyon metreküp içme suyu sağladı. 97 yeni tesisin planlama ve analiz çalışmaları ise devam ediyor.

Related Posts

Bilim insanları elektrik ileten bakteri buldu!

Bilim insanlarının, ABD’nin Oregon sahillerinde elektrik ileten yeni bakteri türü keşfettiği açıklandı.

Akciğer sorunlarına yol açan katil mantar Avrupa’ya yayılabilir

Yeni iklim değişikliği araştırmasına göre ölümcül bir mantar, sıcaklıkların artması nedeniyle Avrupa’nın yeni bölgelerine yayılmaya başlayacak.

Yenilikçi elektro-termal enerji depolama sistemi tüm gün buhar gücü sunuyor

Avustralyalı enerji girişimi MGA Thermal, inşa ettiği 5 MWh kapasiteli pilot tesisi başarıyla devreye aldı. Bu tesis, şirketin patentli elektro-termal enerji depolama (ETES) teknolojisinin endüstriyel ölçekteki ilk somut uygulaması olarak dikkat …

Büyük deprem, toprağa gömülmüş antik binayı ortaya çıkarttı

Depremler her zaman binaları tahrip eder diye biliriz. Ama bu defa büyük bir deprem, binlerce yıllık tarihi bir binayı ortaya çıkararak tam tersi bir işe imza attı.

YouTube, mini oynatıcı tasarımını değiştiriyor!

YouTube, Android uygulamasındaki mini oynatıcı arayüzünü bir kez daha yeniliyor. Geçtiğimiz yıl yaptığı değişiklikle daha büyük ve işlevsel bir mini oynatıcı sunan platform, aldığı yoğun eleştiriler sonrasında, bu tasarımı geri çekiyor ve daha sade …

Bilim insanları ”karadelik bombası” yaptılar

Fizikçiler, enerjinin bir karadelik tarafından yükseltildiği ve hapsedildiği bir teoriyi gerçeğe dönüştürdü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir