İhracat yükseldi: Türk gıda ürünlerine talepte artış

Türk Gıda Ürünlerine Yurt Dışından Yoğun İlgili!

Türk gıda ürünlerine olan talep, yılın ilk 4 ayında miktar bazında %5, değer bazında ise %5,5 artış gösterdi. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerine göre, Türkiye bu dönemde 207 ülke ve serbest bölgeye toplamda 4 milyon 333 bin 686 ton hububat, bakliyat, yağlı tohum ve mamul ihraç etti.

Gerçekleşen bu ihracatın karşılığında sektör, 4 milyar 179 milyon 581 bin dolar gelir elde etti. Geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında %5, değer bazında ise %5,5 artış sağlandı. En büyük ihracat yapan bölge ise Orta Doğu ülkeleri oldu ve 1 milyar 400 milyon 996 bin dolarlık bir ihracat gerçekleşti. Afrika ikinci sırada 998 milyon 735 bin dolarla yer alırken, Avrupa ise 626 milyon 352 bin dolarlık ihracatla üçüncü sırayı aldı.

Sektörün ülke bazlı ihracatında ise Irak 647 milyon 582 bin dolarla ilk sırada yer alırken, ABD 266 milyon 534 bin dolarla ikinci, Suriye ise 219 milyon 53 bin dolarla üçüncü oldu.

Suudi Arabistan’a Yapılan İhracatta Büyük Artış!

Geçen yılın aynı dönemine göre en büyük artış Suudi Arabistan’a yapılan ihracatta görüldü. Bu ülkeye yapılan ihracat %63,3’lük bir artışla 158 milyon 490 bin dolara yükseldi. Cezayir’e ise %43,8’lik artışla 161 milyon 548 bin dolarlık bir ihracat gerçekleştirildi. Almanya’ya ise %18 artışla 143 milyon 392 bin dolarlık bir ihracat yapıldı.

Türk Gıda Sektörü Kaliteli Ürünleriyle Dikkat Çekiyor!

Türkiye İhracatçılar Meclisi Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, küresel gıda ticaretindeki daralmaya rağmen Türkiye’nin tahıl ihracatının artmasının ürünlerin kalitesiyle ilişkili olduğunu belirtti. Dünya genelinde gıda ticaretinde yaşanan yavaşlamaya dikkat çeken Tiryakioğlu, Türkiye’nin ürün kalitesi sayesinde ihracatının arttığını vurguladı.

Related Posts

Otomotiv devi lüks markası satışını değerlendiriyor

Otomotiv devi Stellantis, zayıf performans gösteren Maserati’nin satışı da dahil olmak üzere yeniden yapılandırma planlarını düşünüyor. Yönetim kurulunda Maserati’nin geleceği konusunda görüş ayrılıkları olmuştu. 2024’te satışları yüzde 50’nin üzerinde düşen marka, geçen yıl 260 milyon Euro zarar açıklamıştı.

27 km’lik rüya: Avrupa’yı Afrika’ya bağlayacak devasa tünel bitiyor mu?

Bu, 1979’da eski Fas Kralı II. Hasan ve İspanya Kralı I. Juan Carlos’un bu bağlantının olasılığını incelemek için ortak bir niyet beyanı imzalamasıyla ortaya çıkan bir projedir, bir yıl sonra ise projeyi uygulama rayında yürütmek üzere iki kamu …

Rapor: Türkiye, dolar milyoneri artışında dünya birincisi oldu ama vatandaşın reel serveti eridi

Rapor: Türkiye, dolar milyoneri artışında dünya birincisi oldu ama vatandaşın reel serveti eridi

Çin’in BYD’si itiraf etti: Çok ileri gittik

Bir zamanlar agresif fiyatlandırma ile elektrikli otomobil üreticileri arasında bir savaş başlatan Çinli otomobil üreticisi BYD artık stratejinin aşırı ve potansiyel olarak zararlı olduğunu kabul ediyor. Çin’deki elektrikli otomobillerin Avrupa’daki …

AliExpress’e yasa dışı ürün soruşturması

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Çin merkezli e-ticaret platformu AliExpress’i, yasa dışı ve sahte ürünlerin satışını engelleme konusunda başarısız olmakla suçladı. Bu durum, platformun AB’nin Dijital Hizmetler Yasası’na (DSA) aykırı hareket ettiğini …

Şekerin tadı kaçtı: Emtia piyasasında moraller bozuk fiyatlar dibin dibini gördü!

Son dönemlerde emtia piyasasında tarım grubundaki ürünlerde dalgalı bir seyir görülürken, şeker fiyatlarında uluslararası piyasalarda sert düşüşler görülüyor. Şekerin libre fiyatı, ABD’de faaliyet gösteren emtia borsası Intercontinental Exchange’de 0 …