‘Tüp bebek’ yaşı küçülüyor

Genç Yaşlarda Üreme Sağlığı Risk Altında! Prof. Dr. Bülent Tıraş Uyarıyor

İstatistikler, genç yaşlarda anne-baba olma şansının azaldığını ve üreme sağlığının risk altında olduğunu gösteriyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, son yıllarda ileri yaştaki çiftler kadar genç çiftlerin de tüp bebek tedavisiyle anne baba olabildiğine dikkat çekiyor. İşte merak edilen noktalar…

Kısırlık Sorunu Neden Artıyor?

Kişinin yaşadığı ortam ve tükettiği besinler, doğrudan üreme sağlığını etkileyebilir. Tarımsal ilaçlar, hormonlar, katkı maddeli gıdalar, hava kirliliği, obezite gibi faktörler gençlerde kısırlığa neden olabilir. Gün geçtikçe maruz kalınan toksinler, gençlerde infertilite oranının artmasına yol açıyor.

Genç Kızlara Önemli Uyarı

Genç kızlar, ilerleyen yaşlarda anne olmayı düşünüyorlarsa yumurtalık rezervlerini değerlendirmelidir. Bu, basit bir ultrason muayenesi veya kan testleriyle yapılabilmektedir.

Genç Erkeklere Tavsiyeler

Varikosel, inmemiş testis gibi sorunlar erken yaşlarda tedavi edilmelidir. Baba olmayı planlayan erkekler, kilo kontrolü, sağlıklı beslenme, stresten uzak durma gibi kriterlere dikkat etmeli ve sperm sayımı yaptırmalıdır.

Kısırlık Nedenleri

Kadın

35-37 yaş arası yumurta sayısı ve kalitesinde hızlı bir düşüş yaşanabilir. Yumurtlama sorunları, tüplerin tıkanıklığı, endometriozis, rahim yapısındaki bozukluklar kısırlık sebepleri arasındadır.

Erkek

Sperm kalitesi ve sayısı erkek üreme sağlığı için önemlidir. İnmemiş testis, hormonal dengesizlikler gibi sorunlar kısırlığa yol açabilir.

Kadın-Erkek

Obezite, sağlıksız beslenme, sigara kullanımı, artan stres düzeyleri kısırlığa neden olabilir. Kemoterapi, sperm ya da yumurta dondurulmasını gerektirebilir.

Tüp Bebek Tedavisi Kimler İçin Uygundur?

Tüp bebek tedavisi, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftler için önerilir. Bir yıl boyunca korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebelik oluşmayan çiftler, tüp bebek uzmanına başvurabilir.

Yaş Sınırı Var Mı?

Tüp bebek tedavisinde kadının yaşı, uygulanabileceği üst yaş sınırını belirler. 43 yaş sonrası yumurtaların azalması, anne adayının şansını düşürebilir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş’tan Yenilikler

Tedavideki Yenilikler

PRP, eksozom, kök hücre uygulamaları gibi yeni nesil tedaviler, sağlıklı bebeklerin dünyaya gelme şansını artırıyor. Eksozom ve PRP ile sperm veya yumurta kalitesi düşük hastalarda başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Ancak bu tedavilerde hücrelerin doğru şekilde elde edilmesi önemlidir.

Doğurganlık ve Sperm Üretimini Artırmak İçin

D vitamininin üreme sağlığı, sperm ve yumurta kalitesi üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Akdeniz diyeti uygulamak, egzersiz yapmak, stresten uzak durmak da üreme sağlığını olumlu etkileyebilir.

Bitkisel Ürünler Kısırlığa İyi Gelir Mi?

Erkek ya da kadın kısırlığında bitkisel ürün kullanımı, uzman doktor kontrolünde olmalıdır. İnternet üzerinden satılan ürünlerden uzak durulmalı, gıda takviyesi veya multivitamin kullanmadan önce doktora danışılmalıdır.

Related Posts

Vücudun toksin avcısı

Vücudumuza her gün çok fazla toksin yükleniyor. “Serbest radikal” olarak bilinen bu toksinlerle de doğal savunma sistemimiz başa çıkamıyor. Dolayısıyla sağlığımızı korumak için güçlü antioksidanlardan destek almak gerekiyor. Bu antioksidanlardan biri olan quercetin de toksinleri etkisiz hale getiriyor.

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Aşırı sıcak günlerde geceleri de su içmek gerekebilir

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz, iklim değişikliğine bağlı sıcak havanın etkisiyle böbrek yetmezliğinin daha genç yaşlarda görülebileceğini belirterek, “Nemin ve sıcaklığın arttığı, güneşin etkisinin uzun süre yaşandığı gecelerde su ihtiyacı bütün bir gece boyunca devam edecek. Onun için yatak odanızda mutlaka suyunuz bulunsun.” dedi.

Burun akıntısını hafife almayın! Polen alerjisi yaz boyunca sürüyor

Yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte çocuklar açık havada daha fazla zaman geçirirken, yoğun yayılım gösteren polenler alerjik sorunlara neden olabiliyor. Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gülfer Mehtap Yazıcıoğlu, çocuklarda polen alerjisine karşı 7 önemli öneride bulundu.

Kemik sağlığında sessiz üçlü: Kalsiyum, D Vitamini, K2

Süt içmek yetmez. Kalsiyum, D vitamini ve K2 vitamini birlikte çalışmadan kemikler güçlenemez. Eksik ya da fazla dozlar ters etki yaratabilir. Yalnızca kalsiyum alıp D vitamini eksik bırakılırsa, kemik yerine damarlara kireç oturur. K2 vitamini olmadan bu kireçlenme hızlanabilir.

Her gün acı yiyenler dikkat: Bilimsel olarak kanıtlandı

Acı yiyeceklerin kilo verme üzerindeki potansiyel etkisi, uzmanların ve araştırmacıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden doktora sonrası araştırmacı Dr. Paige Cunningham’ın Verywell Health’e yaptığı açıklamaya göre, yiyeceklere lezzetini bozmayacak ancak acılık katacak kadar acı biber eklemek, daha az yemek yemenize yol açabilir.