‘Zirve’ yolcusu şefleri yetiştiriyor

Zirvenin Şefleri Programı Ağrı Lezzetlerini Türk Mutfağına Kazandırıyor

Ozan Ömer Kadüker / Ağrı – Ağrı’da İbrahim Çeçen Vakfı ve IC Holding Turizm Grubu iş birliğiyle düzenlenen ‘Zirvenin Şefleri’ programı, Ağrı lezzetlerini Türk mutfağına, Ağrılı genç şefleri de gastronomi dünyasına kazandırıyor…

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerine yönelik hazırlanan program, Anadolu’nun zengin mutfak mirasını yaşatacak nitelikli şefler yetiştirmeyi hedefliyor. Gençlere profesyonel mutfaklarda uygulamalı eğitimler sunan ‘Zirvenin Şefleri’ programı, aynı zamanda öğrencilere mesleki gelişim, yaz dönemi çalışmaları, staj ve kalıcı istihdam fırsatları da sağlıyor.

‘Yüzde 60’ı Kadın’

Programı başarıyla tamamlayan öğrencilerin mezuniyet sertifikalarını aldığı törende konuşan İbrahim Çeçen Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Günseli Çeçen, “Nitelikli eğitimi kalıcı eserlerle destekliyor, ‘Dayanışmacı Filantropi’ yaklaşımımızla kapsayıcı ve sürdürülebilir bir etki oluşturmayı hedefliyoruz. ‘Zirvenin Şefleri’ programıyla da imkânların sınırlı olduğu bu coğrafyada gençlere eşitlik temelli bir gelecek sunmayı amaçlıyoruz” dedi.

Programın mutfağa gönül veren gençlere sadece bir meslek değil, aynı zamanda bir kimlik ve yaşam vizyonu da kazandırdığına dikkat çeken Çeçen, “Program kültürel mirasımızı koruyarak geleceğe taşıma konusunda da güçlü bir toplumsal dönüşümün öncüsü. Katılımcıların yüzde 60’ının kadın öğrencilerden oluşması kırsal ve geleneksel yapının hâkim olduğu bir bölgede toplumsal cinsiyet eşitliği açısından da son derece kıymetli” diye konuştu.

‘Zirvenin Şefleri’ programını tamamlayan öğrenciler mezuniyet sertifikalarını aldı.

350 Genç Şefe Eğitim

Proje kapsamında 500 metrekarelik ‘Gastronomi ve Mutfak Sanatları Uygulama Laboratuvarı’ öğrencilere hem teknik beceri hem de sahaya dayalı pratik deneyim kazandırıyor. Bugüne kadar IC Turizm Grubu’ndan 15 şefin gönüllü olarak katkı sunduğu program, 2023 yılından bu yana 350 öğrenciye ulaştı. Öğrencilere eğitim veren IC Green Palace Şefi Faik Çiftçioğlu, mutfağın yüksek standartlara sahip olduğunu ve projenin öğrencilere teknik beceri edinmelerinin yanı sıra vizyon kazanmalarında da etkili olduğunu söyledi. Ayrıca Çiftçioğlu, 9’u kadrolu 8’i stajyer olmak üzere toplam 17 öğrenciyi bu yıl istihdam edeceklerini de aktardı.

Yüzde 100 Doluluğa Ulaştı

Proje, AİÇÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüne olan ilgiyi de artırdı. Projenin hayata geçmesinin ardından tercihini gastronomi bölümü yönünde kullanan öğrenci sayısında dikkat çekici bir artış kaydedildi. Bölüm yüzde 100 doluluğa ulaştı. Programa katılan öğrenciler, mesleki anlamda büyük ilerleme kaydettiklerini belirtirken teori ve pratiği birleştiren programın katkılarını şöyle anlattılar:

  • Bahar Bağdu: “Program boyunca şeflerle her alanda atölyeler yaptık. Sektörden profesyonellerin gelmesi bize deneyim ve tecrübe katıyor. Ayrıca program sayesinde staj da yaptım. Hem teorik hem pratik alanda kendimi geliştirdim.”
  • Caner Arslan: “Bölgede bu büyüklükte ve kalitede bir mutfak hiçbir yerde yok. Ayrıca aldığımız eğitimlerin iyi bir şef olmak için bize katkısı çok büyük oldu. Otellerde istihdam ve staj imkânı da projenin katkılarından.”

Related Posts

Sırbistan üretici fiyatlarında dört ay sonra ilk yaşandı

Sırbistan İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, ülke genelinde üretici fiyatları Haziran’da yıllık yüzde 0,3 oranında artış gösterdi. Mayıs ayında yüzde 0,2 düşüş yaşayan fiyatlar, dört aylık gerileme dönemine son verdi. Enflasyonun yeniden yükselişe …

Letonya sanayi üretiminde vites arttırdı

Letonya’nın sanayi üretimi Mayıs 2025’te geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artarak Mayıs 2022’den bu yana en hızlı büyümesini kaydetti. Nisan ayında yüzde 1,9 olan artış oranı böylece iki katına çıkmış oldu. Letonya İstatistik Merkezi verilerine …

Fatih Karahan eş başkan oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, önemli bir uluslararası göreve getirildiğini açıkladı. Karahan, Uluslararası Finansal İstikrar Kurulu’nun (FSB) Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) Bölgesi Danışma Grubu’nun eş başkanlığına …

En düşük emekli aylığı kanun teklifi komisyonda kabul edildi

En düşük emekli maaşının 16 bin 881 TL’ye yükseltilmesini öngören madde, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

En düşük emekli maaşına zam gelecek mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyonununu açıkladı. Açıklanan verilere göre Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,37 oranında artış kaydederken yıllık enflasyon yüzde 35,05 oldu. Buna göre, SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 16,67 …

Yaktın bizi Aziz Çelik! Emekli ve memurlara öyle bir haber verdi ki… Yerle bir etti

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı yarın, TÜİK’in 6 aylık enflasyon verileri ve iktidar kanadından gelecek zam açıklamasında olacak. Enflasyon verileri emekli ve memur için Temmuz ayı maaşına yapılacak zammı netleştirirken düşen alım gücüne karşı …