‘Yumurtanın üzerinde bu işaret yoksa sakın satın almayın’ uyarısı

Yumurta, Türkiye’de olduğu kadar dünyada da en çok tüketilen besinlerden biri. Haşlanmış, omlet, kızartma ya da tatlılar da kullanılıyor ve neredeyse herkesin damak zevkine hitap ediyor. Protein açısından zengin, pratik bir şekilde pişirilebilen ve her öğünde değerlendirilebilecek kadar çok yönlüdür. Fakat, yumurtaların güvenliği üretim şekillerine bağlı olarak farklılık gösterebilir ve bu durum özellikle hassas gruplar için önemlidir.

Satılan bazı yumurtaların büyük çoğunluğu güvenle tüketilebilir olsa da küçük çocuklar, hamileler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf bireyler için kaynak seçimi kritik hale gelir. Özellikle çiğ ya da akışkan yumurta tercih edenlerin üretim sürecine dikkat etmesi gerekiyor.

GIDA ZEHİRLENMESİ RİSKİNİ AZA İNDİREN DETAY

Yumurtaların yüzde 90’ından fazlası salmonella riskini ciddi oranda düşüren bir gıda güvenliği programı kapsamında üretilmektedir. 1998’de başlatılan bu sistem sayesinde bugüne kadar 200 milyardan fazla yumurta güvenle tüketiciye ulaştı. Programın en belirgin işareti, İngiltere’de kabukta ya da ambalajda görülen kırmızı renkteki British Lion damgasıdır.

British Lion logosu, her tavuğun salmonella aşısı olduğunu ve tüm üretim sürecinin izlenebilir olduğunu garanti eder. Bu işareti taşıyan yumurtalar, Tesco, Aldi, Lidl, Sainsbury’s, Morrisons ve Waitrose gibi tüm büyük marketlerde bulunabilir. İskoçya Gıda Standartları da yumurtaların dengeli beslenmenin önemli bir parçası olduğunu vurgularken, uygun saklama, hazırlama ve pişirme yöntemlerinin gıda zehirlenmesi riskini en aza indireceğini belirtir.

YUMURTALAR İÇİN BAZI HAYATİ İŞARETLER TAŞIYOR

Ayrıca, sağlıklı bireyler çiğ veya az pişmiş İngiliz tavuk yumurtalarını güvenle tüketebilirken, hamileler, yaşlılar ve çocuklar gibi risk grubundaki kişilerin yalnızca British Lion veya Laid in Britain güvence programı kapsamındaki yumurtaları tercih etmesi öneriliyor. Bu gruplar için özellikle çiğ ve akışkan yumurta tüketiminde bu işaretler hayati önem taşıyor.

Hijyen de büyük rol oynar. Yumurtayla temas eden ellerin ve mutfak gereçlerinin iyice temizlenmesi, çatlak kabuklu yumurtalardan uzak durulması ve yumurtaların diğer yiyeceklerden ayrı muhafaza edilmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra ördek, kaz veya bıldırcın yumurtaları salmonella riskinin daha yüksek olması sebebiyle mutlaka tam olarak pişirilmelidir.

 

Related Posts

AK Parti Ankara Milletvekili Baykoç: “Ankara tam anlamıyla bir mirasyedi mantığıyla yönetiliyor”

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Ankara Milletvekili Ahmet Fethan Baykoç, 7 yıla yakın süredir görevde olan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, AK Parti döneminde yapılan projelerin üzerine bir çivi dahi çakmadığını ifade etti.

Çanakkale’den yola çıkan TCG Anadolu, İstanbul’a ulaştı

Malazgirt Zaferi’nin 954’üncü yıl dönümü ve 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri kapsamında “Zafere Yolculuk” sloganıyla Çanakkale’den yola çıkan TCG Anadolu, İstanbul Boğazı’na ulaştı.

40 yaşındaki Ronaldo’dan bir rekor daha: Kupa gitti ama tarihe geçti

Cristiano Ronaldo, Suudi Arabistan Süper Kupa finalinde attığı golle tarihe geçti.

Kebapta Hile Uyarısı

Adana Kasaplar Odası Başkanı Yağmur, gerçek kebabın kıymasının dağılması gerektiğini vurguladı.

Buğday yüklü traktörle otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Sivas’ta buğday yüklü traktör otomobille çarpıştı.

Batı Trakya’da eğitim krizi: Yüzde 60 düştü

Yunanistan Eğitim Bakanlığı, Lozan Antlaşması’na rağmen Batı Trakya’daki Türk azınlık okullarını kapatma kararı aldı. DEB Partisi Başkanı Çiğdem Asafoğlu, bunun asimilasyon politikası olduğunu belirtirken, azınlık okullarının sayısı son 20 yılda yüzde 60 düşerek 210’dan 83’e geriledi.